Niedożywiona babcia to chory wnuk

11 lipca 2014, 11:01

Gdy ciężarna kobieta źle się odżywia, jej dziecko jest narażone na większe niż normalne ryzyko zapadnięcia na cukrzycę typu II. Wszystkiemu winne są zmiany epigenetyczne w DNA. Teraz eksperymenty na myszach wykazały, że ta „pamięć genetyczna” jest przenoszona na kolejne pokolenia i zwiększone ryzyko zachorowania dotyczy również wnuków.



Surfaktanty jak pasta do zębów

13 listopada 2014, 13:41

Toksyczność sufraktantów wykorzystywanych podczas szczelinowania hydraulicznego nie jest większa od toksyczności środków chemicznych używanych na co dzień w domach. Takie wyniki dały analizy przeprowadzone przez naukowców z University of Colorado Boulder.


Szczur śniady uniewinniony?

24 lutego 2015, 12:59

Zespół prof. Nilsa Christiana Stensetha z Uniwersytetu w Oslo uważa, że za średniowieczną czarną śmiercią i nawrotami epidemii na przestrzeni 400 lat stały nie szczury śniade, ale myszoskoczki.


Niedźwiedzie polarne polują na delfiny

12 czerwca 2015, 12:49

Głównym składnikiem diety niedźwiedzi polarnych są foki. Jednak Jon Aars z Norweskiego Instytutu Polarnego sfotografował niedźwiedzia żywiącego się delfinami.


Łatwiejsze odchudzanie: liczenie ugryzień, a nie kalorii

30 października 2015, 10:46

Naukowcy z Brigham Young University wskazują prostą metodę odchudzania - licząc, ile razy ugryzło się pokarm w ciągu doby, a następnie zmniejszając tę liczbę na miesiąc o 20-30%, można schudnąć ok. 1,8 kg.


Bakterie tworzą kriokonity i przyspieszają topnienie lądolodu

24 marca 2016, 07:27

Gatunek fotosyntetyzujących bakterii (sinic) z rodzaju Phormidesmis odpowiada za przyspieszenie topnienia lodowców na Grenlandii. Proces ten nie był dotąd uwzględniany w modelach zmiany klimatu.


Ile można siedzieć bez ryzyka?

22 lipca 2016, 13:15

Naukowcom z różnych amerykańskich instytucji badawczych udało się określić maksymalny czas, przez który możemy siedzieć bądź leżeć bez narażania się na ryzyko uszkodzenia serca. Z artykułu opublikowanego w JAMA Cardiology dowiadujemy się, że naukowcy oparli się na szczegółowych analizach danych dotyczących 700 000 osób na przestrzeni 11 lat.


Skąd się wziął król Artur i dlaczego jest tak popularny?

3 lutego 2017, 10:39

Opowieść o królu Arturze i rycerzach Okrągłego Stołu to jedna z najbardziej znanych i popularnych legend ludzkości. Trudno byłoby znaleźć kogoś, kto nie zetknął się z filmem, grą, książką czy innym sposobem opowiedzenia historii króla, szlachetnych rycerzy, czarnoksiężnika Merlina czy miecza tkwiącego w kamieniu


Receptory smaku kwaśnego wykrywają również wodę

2 czerwca 2017, 11:32

Receptory smaku kwaśnego odpowiadają również za wykrywanie wody.


Tylko co do położenia mózgu mamy 100% pewność

8 listopada 2017, 12:49

Ludzie mają nikłą wiedzę nt. położenia narządów, co może zmniejszać skuteczność kampanii prozdrowotnych. Wyjątkiem jest mózg, w przypadku którego nie ma mowy o pomyłkach, bo bez względu na wiek, trafność w kwizie anatomicznym wynosiła aż 100%.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy